Een groot man, Nestor Kirchner!

A great man Nestor Kirchner

Vandaag is de ex president en man van huidige presidente Cristina Kirchner, Nestor Kirchner overleden aan een hartaanval. Voor mij staat het Kirchner presidentschap gelijk aan de hoop en vooruitgang van Argentinie en is het een trieste dag voor alle Argentijnen.

Argentinie heeft decenia lang geleden onder politiek en economisch wanbeleid met het dieptepunt de militaire dictatuur van 1976 tot 1983. Democratisch gekozen presidenten zijn schaars, waaronder enkele hun boekje ver te buiten zijn gegaan zoals ex presidente Menem die oa.staatsbedrijven ver beneden de marktwaarde aan internationale bedrijven verkocht.

Nestor Kirchner heeft van 2003 tot 2007 geregeerd, zijn vrouw Cristina is nu president en Nestor zou opnieuw voor presidentschap gaan in 2011.

De Kirchners hebben de stabiliteit terug laten keren na de ernstige financiele crisis van 2001. Met sterk leiderschap na deze crisis heeft hij zijn beleid geleid tot economische groei, het verlagen van de werkloosheid die 30% bedroeg na de crisis tot 8% op dit moment.

Nestor Kirchner heeft een gedeelte van de nationale schulden afbetaald waaronder 10 biljoen USD aan de IMF bank. Hiermee heeft hij de volledige schuld van het IMF afgelost en daarmee de economische en politieke souvereiniteit van Argentinie terug gekregen. Daarnaast heeft hij zich gedistingeerd van Noord Amerika en gericht op de samenwerking met andere Zuid Amerikaanse landen. De inmenging van grote internationale bedrijven, landen en organisaties die Argentinie wilden sturen naar een vrije marktwerking die voornamelijk positief is voor derden ipv van de Argenstijnse bevolking, hebben weinig succes gehad onder dit presidentschap.

De Kirchners hebben zich ingezet voor de mensenrechten en hebben meerdere oorlogsmisdadigers van het militaire regime, velen beschermd door ex presidenten, terecht laten stellen.

De Kirchners hebben de media monopolie opengebroken met een nieuwe wet die het mogelijk maakt media rechten te verdelen over verschillende partijen. Tot voor kort werd alle media (de grote nationale kranten zoals La Nacion en Clarin, TV zenders en radio) beheert door de Clarin groep. Onafhankelijk of deze groep pro of contra regering is, een monopolie in de nationale media betekent gevaarlijk eenzijdige berichtgeving.

De Kirchers gaan tegen de gevestigde machten in, ook die van de Rooms Katholieke kerk. De kerk heeft als instituut, niet als geloof, veel schade aangericht in Argentinie. Zo heeft de kerk de militaire dictatuur gesteund. Een van de overwinningen op de kerk en voor de gelijke behandeling van mensen in het algemeen is het Homo huwelijk dat dit jaar als nationale wet doorgekomen is.

De Kirchners hebben ook geprobeerd om de inkomsten belasting op agrarische producten zoals de soya bonen, te koppelen aan de wereld prijs voor dergelijke producten. Gaat de prijs van Soya omhoog, dan wordt een hogere belasting geheven op de geworven inkomsten. Gaat de wereldprijs omlaag, dan zou een lagere inkomsten belasting op de soya omzet van toepassing zijn. Argentinie wordt beheert door een 300 puisant rijke families die groot grond bezitters zijn en veelal in soya en rundvlees productie handelen. In een land met zoveel rijkdom, woont 30% onder armoede grens. Dit belasting voorstel is door de grote plattelands lobby niet gelukt maar had een betere verdeling van inkomsten onder de bevolking kunnen realiseren.

Daarnaast hebben ze de pensioen fondsen bij internationale financiele instellingen teruggehaald en onder eigen staatstoezien geplaatst. Na de laatste financiele crisis is dat een goede stap gebleken. Het is de eerste periode waarin Argentinie meer geld heeft verdient, dan uitgegeven, waarin gespaard is en schulden worden afbetaald. Waar de inheemse bevolkingen erkent worden, en delen van onteigend land zijn teruggegeven.

De Kirchners hebben ook veel kritiek gekregen. Over de hoeveelheid land die zij beheren in Santa Cruz en hoe hun rijkdom gegroeid is met de grote stijging in landsprijzen. Zijn deze aankopen Onetisch, ja zo kan je dat zeker noemen. Zijn deze aankopen illegaal geweest, nee absoluut niet.

Kortom, onder het beleid van de Kirchners heb ik hoop op een betere toekomst voor Argentinie. Zij zwemmen tegen de stroom in en veroveren keer op keer een klein stukje van eerlijk, oprecht en vooruitkijkend Argentinie terug. Wat een trieste dag is het dan vandaag.

Dit bericht werd geplaatst in Een beeld van Argentinie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s