Bus 29 in Buenos Aires

 

bus 29 in Buenos Aires

De bus een beest

Bus 29 is geen bus, maar een beest. Ze vreet haar passagiers met huid en haar, boert ze door haar ingewanden en spuugt ze vervolgens terug op het troittoir. Geradbraakt, maar op plaats van bestemming.

Ze sist, blaast en laat een wind, neemt een slurp benzine en vertrekt dan met een schok. Vanuit het luxueuze Belgrano in noordwest, dwars door het centrum van Buenos Aires, naar volkswijk La Boca in zuidoost, waar La Bombonera, het stadion, op uitbarsten staat.

Ze gooit haar volle gewicht in de strijd, geeft links en rechts een schouderduw en deelt als het moet een elleboog uit. Graag gaan ze haar uit de weg. Een clash met de 29, je kijkt wel uit, daar kom je niet zonder deuken vanaf.

Een halte waar ze voor haar in de rij staan, dat ziet ze graag. Gulzig slokt ze hen naar binnen, soms twee tegelijk en voordat de arme drommels hun plek hebben gevonden, brult ze al weer hongerig verder.

Zo giert ze door Palermo naar Tribunales en de Avenida van de 9e juli die nog wel breder lijkt dan de Champs Elyssees. Haastig op weg naar San Telmo waar op marktdag drommen nieuwe slachtoffers wachten.

Stap er niet zonder op of omkijken van de stoep, want je vertelt het niet na. De straten zijn smal, maar net breed genoeg voor een inhaalmanoeuvre van een wilde en wie net op dat moment beleefd wat ruimte laat voor de tegemoetkomende voetganger en de stoep af stapt…vrrroooooooooooom

Binnen dansen ze tango. Iedereen met iedereen. Het gaat erom de langs je wurmende passagier net genoeg ruimte te laten om te kunnen passeren, zonder daarbij de eigen plek in de buurt van de uitgang kwijt te raken. Hoe sneller je straks naar buiten bent…sissssssssssssssssss…

Bus 29 laat ons gaan gelukkig. We zijn in La Boca, de straten zijn leeg. Er zwerft wat vuil en er hangen jongeren op straat, vrouwen verkopen empanadas voor hun deur en werpen af en toe een schuinse blik naar het einde van de straat. Daarvandaan overstemmen  de  stadionrumoeren steeds meer de wedstrijd die uit iedere bar klinkt.

Dan barst het los, als een verschrikkelijk leger bussen 29 te gelijk, een oordovende vulkaan, een hels kabaal van duizenden brullen tegelijk. La Bombonera juicht, de wijk vier feest want Boca Juniors scoort 2-0 en de buit is binnen.

Tekst en fotografie: Bart van Zessen;

Fotografie: Carolina Linares

Dit bericht werd geplaatst in Een beeld van Argentinie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s